RECOMANACIONS DE LLIBRES PER SANT JORDI 2016


Aquest dissabte 23 celebrem Sant Jordi, una diada màgica on les roses i els llibres en són els protagonistes. Triar quin llibre regalar no és fàcil, per això, l’equip de Sita Murt us ho volem donar un cop de mà. Al llarg d'aquestes últimes dues setmanes hem anat a visitar algunes de les llibreries més emblemàtiques de les ciutats de Barcelona, Girona, Reus i Igualada per poder escoltar les seves recomanacions per aquest 2016 i, així, poder elaborar una llista de llibres i llibreries que us ajudi en la vostra cerca. Avui us presentem un recull de descripcions i opinions de vint llibres en llengua catalana i espanyola fetes per llibreters i també, una breu introducció de les llibreries on podeu trobar-los.LA CENTRAL – BARCELONA


La primera llibreria La Central es va inaugurar el març del 1996 al carrer Mallorca, a Barcelona.


L'any 1998 La Central va ampliar les seves instal·lacions amb el local de la planta superior, assolint els 275m2 per a ús de llibreria. Es va consolidar aleshores l'àrea d'Humanitats, amb un fons permanent que actualment supera els 80.000 volums.


El mes de març del 2006 es van finalitzar les obres d'ampliació de la llibreria: 200 m2 addicionals que van permetre ampliar les sales d'art i assaig, aprofitant un magnífic pis modernista que culmina en una terrassa àmplia i lluminosa.


Llibreria especialitzada en Filosofia, Història, Ciències Socials, Antropologia, Estudis Clàssics i Art, està dotada d'un important fons dedicat al pensament contemporani.

Imatge del fotògraf Roc Pont


C/ Mallorca, 237 

08008 Barcelona


www.lacentral.com


RECOMANACIONS


LLENGUA ESPANYOLA


FICCIÓ

Barbara Trapido, El hermano del famoso Jack (Libros del asteroide)

En el Londres de los setenta Katherine, chica rebelde a un nivel modesto, empieza la Universidad y su iniciación a la vida de la mano de su carismático profesor de filosofía y de su estrafalaria familia.


NO FICCIÓ

Kate Bolick, Solterona (Malpaso)

Solterona denuncia sin piedad las cuestiones que han sido consideradas claves de la realización femenina por parte de la sociedad machista, como el matrimonio o la maternidad. La autora demuestra su teoría a través de las vidas de algunas de sus heroínas, como Edith Warthon, Maeve Breenan, Neith Boyce, Edna St. Vicent Millay y Charlotte Perkins Gilman.LLENGUA CATALANA


FICCIÓ
Lucia Berlin, Manual per a dones de fer feines (L'altra editorial)

Escriptora injustament oblidada, fins deu anys després de la seva mort, i que ara ha acabat concentrant l’atenció de centenars de milers de lectors amb aquesta fabulosa antologia de contes inspirats en la seva vida atzarosa de luxes i desgràcies.


NO FICCIÓ

Natalia Ginzburg, Les petites virtuts (Ático de los libros)

Un recull de relats on se'ns revela una mirada compromesa, profunda i radicalment humana de l'autora, que, fins i tot en els moments de més cruesa, no abandona mai l'esperit poètic. La seva història personal acaba sent col·lectiva i conclou, com en el relat "Les relacions humanes", amb la presa de consciència de què els humans necessitem, al final, només empatia i proximitat, "una mica de misericòrdia".TEMÀTICA LLIURE


Adrian Tomine, Intruso (Sapristi)

Con esta nueva recopilación de historias, Adrian Tomine se corona como uno de los mejores retratistas de las luchas, debilidades e incertidumbres del ser humano y uno de los ilustradores fetiche de la prensa norteamericana.LLIBRERIA GELI - GIRONA


La Llibreria Geli és una de les més antigues de Catalunya. Establiment històric de la ciutat de Girona, va ser fundat l'any 1879 i traspassat el 1988 a Pere Rodeja i Ponsatí, en Pere de Can Geli, pare d'en Pere, actual gestor de la Geli.


Disposa d'un fons de més de 200.000 títols, permanentment actualitzats, amb seccions especialitzades de Dret, Psicologia-Autoajuda, Art, Informàtica i Filosofia.


La Llibreria Geli està situada en ple centre històric de la ciutat de Girona, amb entrada des de l'Argenteria, zona comercial peatonal a continuació de la Rambla de la Llibertat, pas obligat pels visitants, per una banda, i des de La Cort Reial, per l'altra.


C/ Argenteria 18 - Cort-Reial 19
17004 Girona


www.llibreriageli.com


RECOMANACIONS


LLENGUA ESPANYOLA


FICCIÓ

Rafael Ruiz de Gauna, El futuro siempre ataca por la espalda (Casa del Viento)

Una delicatessen escrita per un autor capaç de combinar, en un sol text, les diferents llengües de l’estat, tot creant un efecte sorpresa i una poesia d’alt voltatge.


Mostra gratis


O INSIGNIFICANT

Nací segons a carn,

Mais visc segons la verba.


(Nací según la carne,

Pero vivo según la palabra.)NO FICCIÓ

Virgilio Ortega, Palabradicción. El fascinante juego de las palabras (Ariel)

Per a addictes als jocs de paraules i l’etimologia. Si teniu curiositat per saber quina relació hi ha entre un polític i un idiota, entre un sibarita i un sodomita, o entre l’abecedari i el solfeig, aquest llibre és fet per a vosaltres!


Mostra gratis

“Las palabras, como las personas, no viven solas, viven en familia. Mejor o peor avenidas, pero en familia. Hay solterones, claro, pero incluso ellos tuvieron una familia, la de sus padres, abuelos, bisabuelos, tatarabuelos... ¡Pues exactamente lo mismo pasa con las palabras!LLENGUA CATALANA


FICCIÓ

Ponç Puigdevall, D’incògnit (Tusquets)

Literatura pura i dura al servei de l’estil personalíssim de l’autor. Apte només per a lectors valents que gosen sortir dels camins més fressats.


Mostra gratis

“Van oprimir-lo els canvis continus de la remor de la pluja –no va saber distingir les raons per les quals el gloc-gloc, el gluc-gluc i el glec-glec que sentia irremeiablement derivaven sense pausa en un trinc-trinc molt nítid, com si en comptes de gotes d’aigua fossin gotes de vidre o de cristall que xoquessin-, i el va desplaure el taf-taf d’un motor, que no acabava d’identificar ben bé com el d’un cotxe, el rum-rum i el trip-trap dels passos que provenien de la placeta, i el ning-nang i el ning-ning d’unes campanades molt remotes que va escoltar com si no tinguessin cap vincle amb la mesura del temps.”NO FICCIÓ

Arnald Plujà i Canals, Els masos perduts del cap de Creus (Brau)

Triant 32 masos del Cap de Creus (i parlant del seu origen, la seva evolució i la seva decadència), l’autor malda per recuperar la memòria històrica i, alhora, reflexionar sobre el nostre futur.


Mostra gratis

“No puc evitar la irresistible necessitat de visitar periòdicament els masos enrunats del cap de Creus. Els dedico una estona a cada un, m’assec a l’escala, l’eixida o sobre un tros de paret i tanco els ulls.”TEMÀTICA LLIURE


Marià Pou Nadal, Papallones (Alpina, “Quadernsnatura”)

Indicat per a amants de la natura en general i la lepidopterologia en particular. Cal tenir en compte que el bon lector, sabedor de la dèria de Nabokov per aquests insectes, acabarà rellegint sens dubte alguna de les seves obres mestres.


Mostra gratis

Reina de la ruda, arlequí, angelet, cleòpatra, blaveta lluent, papallona tigre, paó de dia, tornassolada petita, mirallets, bruna boscana, sàtir menor... ¿Tots aquests noms fantàstics no us fan venir ganes d’anar papallonejant d’una pàgina a l’altra?
GALATEA LLIBRES - REUSGalatea Llibres va obrir el seu primer establiment a Reus l’any 1987 i durant aquests anys s’ha desenvolupat com una llibreria amb una forta vocació de servei als seus clients. L’any 2002 va inaugurar un nou punt de venda a Cambrils.


Es tracta d’una llibreria de fons general amb un nombre important de seccions especialitzades per afavorir les demandes de qualsevol client que desitgi passar una estona amb ells. Durant aquests anys, Galatea s’ha posicionat com una de les deu primeres llibreries independents a Catalunya i és reconeguda a l’estat espanyol, on el seu programa informàtic propi de gestió per llibreries està molt valorat.


A finals del 2015, Galatea realitza un canvi que resulta un dels més importants de la seva història. No només es reforma el local on està situada, sinó que escull un nou model de llibreria, més obert i proper als clients, amb nombrosos mitjans multimèdia a l’abast dels lectors i esdeveniments i activitats per a tots els públics.

C/ Jesus 5-7

43201 Reus, Tarragona


www.galateallibres.com


RECOMANACIONS


LLENGUA ESPANYOLA


FICCIÓ

Mario Vargas Llosa, Cinco esquinas (Al faguara)

La nova novel·la de Vargas Llosa comença d’una forma inusual: dues amigues forçades a dormir juntes degut al toc de queda, comparteixen una experiència sexual que mai haurien imaginat. Amb aquest inici, “Cinco esquinas” ens endinsa al Perú dels anys finals de la dictadura d’Alberto Fujimori. El que semblava una novel·la eròtica es converteix en una novel·la detectivesca i, més endavant, en una novel·la política quan la vida dels seus protagonistes pateix un canvi radical degut a un assassinat i a la premsa groga com a teló de fons.


Opinió:

Una mica allunyat del que Mario Vargas Llosa ens té acostumats, Cinco esquinas és la reafirmació del seu talent com a escriptor amb un llibre que critica de forma ferotge la premsa groga i les seves conseqüències a la societat. Un tema una mica contradictori amb el seu estil de vida actual, però que descriu a la perfecció amb la prosa que el caracteritza i que li ha valgut tants premis i reconeixements.NO FICCIÓ

James Rodhes, Instrumental (Blackie Books)

James Rhodes és un dels més eminents concertistes de piano de l’actualitat i un gran renovador de la música clàssica. Ha protagonitzat documentals per a la BBC i Channel 4, escriu a The Guardian i ofereix recitals a tot el món.


“Instrumental” són les seves memòries que van veure la llum al Regne Unit després que el Tribunal Suprem aixequés el veto que pesava sobre l’obra. Tot un tribut apassionat al poder terapèutic de la música i que planteja qüestions fascinants sobre com funciona la música clàssica i sobre com i perquè pot canviar les nostres vides.


Opinió:

L’única paraula que ens ve al cap quan recordem la lectura d’Instrumental és VERITAT. James Rhodes exposa la seva vida de forma planera i brutal en aquest llibre on ens parla de tot allò que va provocar que emmalaltís i de la única cosa que el va salvar: la música. 


Un llibre polèmic i descriptiu que pot arribar a enfurismar al lector i alhora transportar-lo a un altre món allunyat del patiment terrenal on els reis indiscutibles són Bach i Rajmániov, entre d’altres genis. Rhodes acaba parlant de la seva proposta per a una renovada i moderna concepció de la música clàssica: més oberta a tothom i menys relacionada amb l’elitisme i el classisme.LLENGUA CATALANA


FICCIÓ

Pep Puig, La vida sense la Sara Amat (Proa)

Escrita des de la distància dels anys, La vida sense la Sara Amat és la confessió d’uns fets inoblidables, uns dies de la vida d’un poble a l’estiu, d’un nen obedient i enamoradís i d’una nena que ja no era una nena i que volia acomplir el desig ferotge i urgent de fugir, ni que fos per la porta del darrere.


Opinió:

La novel·la de Pep Puig no és res més que una confessió adulta d'un secret infantil, una reflexió tardana sobre un fet que va ocórrer anys enrere a un petit poble de Barcelona i, alhora, un futur referent literari de la quotidianitat en llengua catalana. 


“La vida sense la Sara Amat” ens transporta a una etapa de la vida complicada, el moment en el que la infància comença a agafar el pom de la porta per marxar, però que encara es queda uns minuts amb una conversa anodina, intentant que el comiat arribi el més tard possible. Amb aquesta premissa, Pep Puig construeix una història sòlida i brillant on qualsevol lector, experimentat o novell, trobarà la seva pròpia resposta a la incògnita que suposa l’adolescència per a tots.NO FICCIÓ

Toni Orensanz, El nazi de Siurana (Ara Llibres)

Després de la Segona Guerra Mundial, derrotat el feixisme, un nazi fugitiu es va amagar a la inaccessible Siurana, la vila del Priorat, on es va fer construir un xalet immens i va viure protegit pel franquisme i per uns gossos ferotges. Tothom coneixia l’amagatall com el xalet del nazi o el xalet del belga, perquè el suposat nazi era belga d’origen. O això explica la llegenda del nazi de Siurana.Crítica:

De les nostres contrades ens agradaria recomanar a un autor que va fer la presentació a la llibreria i va causar furor amb la seva oratòria i explicacions interessants i properes. Es tracta de Toni Orensanz, un periodista que es va endinsar en el fenomen migratori dels nazis després de la Segona Guerra Mundial tot seguint un rumor que corria al poble de Siurana sobre un dels seus vilatans.


Aquesta història, que combina narració amb treball periodístic, ens explica la vida d’en Jan Buysen, un nazi que va escapar després de la guerra amb la seva dona i va escollir Siurana perquè era un admirador confés de la muntanya. Al petit poble conviurà amb en Joan Sales, el reconegut editor, catalanista i republicà, en un ambient, si més no, una mica tens.


Amb aquests ingredients, Toni Orensanz crea un llibre planer, rigorós i força addictiu on tots els lectors podran saber de primera mà que sovint els mites i les llegendes tenen el seu origen en una veritat amagada.TEMÀTICA LLIURE


Marie Kondo, La magia del orden (Aguilar)

Marie Kondo, l’experta en ordre japonesa, t’ajudarà a acomodar els teus espais d’una vegada per totes amb el seu senzill mètode KonMari. La clau per mantindre l’ordre amb èxit està en acomodar els objectes de la teva casa, habitació, apartament, estudi o oficina de forma correcta, mantenint només allò que realment estimes i netejant-ho tot a la vegada.


Aquest mètode increïblement fàcil no només transformarà el teu espai, també et canviarà a tu. Et sentiràs més segur, amb èxit i motivat per a crear la vida que vulguis.


Opinió:

Quan Marie Kondo parla d’ordre no només ho fa a nivell físic sinó també espiritual. Amb “La màgia de l’ordre” l’autora ens explica com poder organitzar la nostra vida d’una forma radical i definitiva, mitjançant la forma amb la que ordenem la nostra casa. Cada espai i cada objecte té una història i mereix un respecte, fins i tot si ens hem de desfer d’ ell. La manera és donar les gràcies i dir adéu, i això ho podem extrapolar a tots els aspectes de la nostra vida. La dolçor de Marie Kondo es transmet amb les seves paraules i la seva filosofia, molt japonesa i pràctica, i aconsegueix quelcom difícil, aconseguir que ens emocionem amb l’ordre.
LLIBRERIA AQUALATA - IGUALADALa Llibreria Aqualata va obrir les seves portes el 18 d’agost de 1989 al seu actual emplaçament al carrer Sant Josep 14 d’Igualada.


Disposem d’un ampli assortiment de llibres i seccions de literatura infantil i juvenil, literatura per a adults, assaig, llibre pràctic, diccionaris, llibres de butxaca, guies de viatge, història, música, etc. Oferim també una secció de papereria, complements del llibre i joguines didàctiques. A més de jocs de taula i productes de merchandising.


Des del primer dia, l’Aqualata forma part de la cooperativa BESTIARI destinada a la logística i serveis juntament amb diverses llibreries d’arreu de Catalunya i Andorra.


Al llarg dels gairebé 25 anys d’existència, hem fet moltes presentacions literàries, tallers per a nens, contacontes i participem amb expressions culturals de la ciutat.

C/ Sant Josep, 14
08700, Igualada


www.llibreriaaqualata.cat

Twitter: @Aqualatallibres


RECOMANACIONS


LLENGUA ESPANYOLA


FICCIÓ

Richard Flanagan, El camino estrecho al Norte profundo (Random House)

Confinado en un campo de prisioneros japonés en plena Segunda Guerra Mundial, el cirujano Dorrigo Evans vive del recuerdo de la historia de amor que mantuvo dos años atrás con la joven esposa de su tío. Mientras sus hombres mueren en la construcción de un ferrocarril, Dorrigo lucha por salvarlos de las palizas, el cólera y la locura. Muchos años después, ya libre, Dorrigo recordará lo que vivió y descubrirá todo lo que perdió.


Opinió: 

El premi Man Booker d’aquest any. Una novel·la dura i colpidora sobre el record, l’amor i com la guerra treu el pitjor de les violències i transforma els homes, però com a la vegada aquests són capaços de la major de les bondats.

*Publicat en català per l’editorial Raig VerdNO FICCIÓ

Edmund de Waal, El oro blanco (Seix Barral)

El oro blanco es una fascinante travesía por la historia de la porcelana que cuenta cómo se empezó a comerciar y nos habla de los secretos e intrigas imperiales que rodeaban estas transacciones, nos descubre las rutas de la seda utilizadas y los barcos hundidos que fueron en busca de este tesoro… Durante siglos, el oro blanco ha fascinado a emperadores, alquimistas, filósofos, artesanos y coleccionistas: todos ellos querían descubrir la receta de esa sustancia tan valiosa a la vez que versátil.


Opinió:

Una fascinant barreja d’història, art, meditació, aventura i memòries. Un llibre addictiu i sorprenent.LLENGUA CATALANA


FICCIÓ

Maria Escalas, Abans que el teu record torni cendra (Amsterdam)

El rector d’un petit indret de Mallorca encès per una confrontació fratricida que esbudellarà tota l’illa, tot el país i la seva gent, anirà construint una història plena de secrets, vides trencades i dolorosos records.


Opinió:

Maria Escalas debuta amb una novel·la contundent i escrita amb elegància on demostra una veu ferma i madura i que domina amb equilibri la tècnica literària i l’emoció.NO FICCIÓ

Borja de Riquer, Anar de debò (Rosa dels vents)

Aquesta obra reuneix escrits del professor Borja de Riquer publicats durant una dècada. D’una banda estudien etapes històriques dels segles XIX i XX que, a grans trets, se centren en l’anàlisi del lloc i el paper dels catalans en la política espanyola contemporània, d’una altra analitzen situacions del temps present del segle XXI, en articles de premsa.


Opinió:

Una obra de reflexió i informació per ajudar a comprendre els orígens i la natura d’aquest llarg enfrontament entre la ciutadania catalana i les institucions polítiques.TEMÀTICA LLIURE


Rocio Bonilla, De quin color és un petó? (Animallibres)

A la Minimoni li encanta pintar mil coses: marietes vermelles, cels blaus, plàtans grocs... però mai no ha pintat un petó. De quin color deu ser? Vermell com una deliciosa salsa de tomàquet? No, perquè és el color de quan estàs empitrat... Deu ser verd com els cocodrils? Impossible, és el color de les verdures! Cóm podrà endevinar de quin color són els petons?


Opinió:

Un àlbum il·lustrat ple d’humor i tendresa.

Agrair a les llibreries la seva magnífica col·laboració. 


Esperem que aquest recull us hagi agradat molt i que sigui d'utilitat per trobar el llibre desitjat. 


Feliç diada de Sant Jordi!